Αρχική σελίδα
PublicationsResearch ProjectsΦόρουμ

Research TopicsPublicationsNewsAbout OikoTechnicsContact


Ελληνικά

Γλωσσάρι τεχνικών όρων για ξυλουργικές επιχειρήσεις

Πολύγλωσσο λεξικό τεχνικών όρων για δασικές εργασίες

Στις μέρες μας είναι συχνό φαινόμενο η εμφάνιση μικρών κήπων μέσα στα αστικά συγκροτήματα. Η εξοικονόμηση νερού στους  εξωτερικούς αυτούς χώρους της κατοικίας μπορεί να επιτευχθεί κυρίως κατά το σχεδιασμό τους.

Έτσι λοιπόν κατά τον σχεδιασμό ο σημαντικότερος παράγοντας είναι η επιλογή του είδους των φυτών οι οποίες καθορίζουν και τις ανάγκες άρδευσής του. Σκόπιμο είναι να χρησιμοποιούνται φυτά με χαμηλές ανάγκες σε νερό και μεγάλη αντοχή στον ήλιο, δηλαδή προσαρμοσμένα στο ελληνικό τοπίο και τις τοπικές μικροκλιματικές συνθήκες.

Ωστόσο όμως και η αλλαγή στην φύτευση ενός κήπου, ή μέρους αυτού, μπορεί να εξοικονομήσει μεγάλη ποσότητα νερού. Παράλληλα μπορεί να εξοικονομήσει χρόνο , ενέργεια και κόστος.

Προς αυτήν την κατεύθυνση το γκαζόν θεωρείται ιδιαίτερα υδροβόρο και απαιτεί δεκαπλάσια ποσότητα νερού από τα ξηροθερμικά φυτά. Οι απαιτήσεις του γκαζόν σε νερό, στις μεγάλες ζέστες του καλοκαιριού, μπορεί να φτάσουν ακόμα και τα 9 κυβικά την ημέρα ανά στρέμμα! Υπάρχουν αρκετές βιώσιμες εναλλακτικές λύσεις για το γκαζόν.

Μια από αυτές είναι η αντικατάσταση του γκαζόν με χλοοτάπητα από αγριολούλουδα ταοποία αναπτύσσονται σε οποιοδήποτε χώμα χωρίς να χρειάζονται λιπάσματα ή τακτικό πότισμα και συγκρατούν σημαντικές ποσότητες νερού ενώ παράλληλα δημιουργούν ένα ευχάριστο μικροκλίμα.

image

Μια πιο δημοφιλής εναλλακτική λύση είναι το τριφύλλι το οποίο μεγαλώνει καλά σε φτωχά εδάφη και λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε άζωτο δεν απαιτεί λίπανση. Ακόμα είναι ανθεκτικό στην υψηλή περιεκτικότητα του εδάφους σε άργιλο.

imageΕπίσης μια καλή επιλογή στη θέση του γκαζόν είναι το είδος Cynodon dactylon κοινώς αγριάδα.

Φυτρώνει την άνοιξη τόσο σε αμμώδη όσο και σε αργιλώδη εδάφη. Το νεαρό φυτό είναι εύρωστο και αδελφώνει γρήγορα. Αναπτύσσεται την άνοιξη και το καλοκαίρι. Στην αρχή αναπτύσσεται πλάγια και στη συνέχεια ανεβαίνει κατακόρυφα. Ο βλαστός έρπει στο έδαφος και από τα γόνατα μπορεί και ριζοβολεί. Τα φύλλα είναι κοντά και λεπτά. Τα άνθη, σε σχήμα δακτύλων, βγαίνουν τους μήνες Ιούνιο -Οκτώβριο. Το χειμώνα το τμήμα πάνω από το έδαφος κιτρινίζει και ξεραίνεται. Είναι ανοιχτοπράσινη στην υφή και αντέχει πολύ την καταπόνηση από το πάτημα. Είναι επίσης ανθεκτική στη ζέστη και στις υψηλές θερμοκρασίες.

Παραπάνω είναι μόνο κάποιοι τρόποι που μπορούν να ανακουφίσουν τις περιβαλλοντικές πιέσεις. Το γκαζόν είναι όμορφο, όμως κοστίζει πολλά στο περιβάλλον . Είναι σκόπιμο λοιπόν να μη δίνουμε βάση μόνο στην αισθητική πλευρά των χώρων.

Results

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο OikoTechnics

© 2014 OikoTechnics Institute
info@oikotechnics.org

Κεφαλληνίας 50, Α. Ηλιούπολη
Αθήνα 16342
Τηλ. 210-899-5623
Fax 210-899-6094