Αρχική σελίδα
PublicationsResearch ProjectsΦόρουμ

Research TopicsPublicationsNewsAbout OikoTechnicsContact


Ελληνικά

Γλωσσάρι τεχνικών όρων για ξυλουργικές επιχειρήσεις

Πολύγλωσσο λεξικό τεχνικών όρων για δασικές εργασίες

Ο θόρυβος στις μεγάλες πόλεις είναι στις μέρες μας ένα σημαντικό περιβαλλοντικό πρόβλημα, αφού αποτελεί μορφή ρύπανσης και συνδέεται άμεσα με ψυχολογικές και παθολογικές παθήσεις, όπως διαταραχές ακοής ή υπέρταση. Το 30% των κατοίκων των αστικών κέντρων εκτίθενται καθημερινά σε θορύβους πάνω από 55 dΒ και πολλές φορές σε επίπεδα που ξεπερνούν τα 75 dΒ. Μάλιστα, σε κάποιες περιοχές του κέντρου, η ένταση φτάνει ακόμη και τα 100 dΒ τις περισσότερες ώρες της ημέρας και της νύχτας!
Οι κυριότερες πηγές θορύβου είναι προφανώς οι ανθρώπινες δραστηριότητες. Η προστασία του ηχητικού τοπίου και η αντιμετώπιση του θορύβου γίνεται σε σημαντικό βαθμό με κατάλληλο πολεοδομικό και αρχιτεκτονικό σχεδιασμό και με χρήση φυτών μέσα και έξω από το σπίτι.

Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, κατάλληλα δένδρα και θάμνους (ευτυχώς έχουμε πολλές επιλογές στη χώρα μας!), μπορούμε να μειώσουμε το θόρυβο των πόλεων προς όφελος της ακοής μας και της ψυχικής μας ισορροπίας. Η αποτελεσματικότητα των φυτών στον έλεγχο των θορύβων εξαρτάται από τη φύση των θορύβων,  και επιλογή και τοποθέτηση των φυτών στον χώρο.

Σχεδόν όλα τα φυτά μειώνουν το θόρυβο απορροφώντας και εκτρέποντας τα ηχητικά κύματα με τα φύλλα και τα κλαδιά τους. Ιδιαίτερα αποτελεσματικά είναι τα φυτά με σαρκώδη φύλλα και πολλά λεπτά κλαδιά. Εκτιμάται πως η μείωση του θορύβου φτάνει μέχρι και τα 7dB ανά 30m απόστασης! Όσο πλησιέστερα βρίσκεται το φυτευτικό φράγμα στην πηγή του θορύβου, τόσο περισσότερο θετική επίδραση έχει.

Σπίτια με κήπο προστατεύονται αποτελεσματικά από τους θορύβους με μια μόνο σειρά από πυκνούς θάμνους μπροστά από μια άλλη σειρά από δένδρα. Επίσης τα δένδρα καλύπτουν τους θορύβους με τους φυσικό και ευχάριστο θρόισμα των φύλλων τους ή το τιτίβισμα των πουλιών.

Βέβαια ένα μόνο δένδρο ή αραιές φυτείες δεν αρκούν για να μειώσουν τους θορύβους. Για αποτελεσματική αντιμετώπιση, η βλάστηση πρέπει να είναι πυκνή και συνεχής.

Bushes

Πρόταση

Φυτέψτε στον κήπο ή σε μεγάλες γλάστρες στο μπαλκόνι σας φυτά με πλούσιο φύλλωμα, σε διάφορα μεγέθη και σχήματα που φτάνουν έως και το 1,5 μ., δηλαδή βιβούρνα, ελαίαγνους, φωτίνιες, που λειτουργούν ως ηχομονωτικά φράγματα. Να θυμάστε ότι ο θόρυβος απορροφάται από τα φύλλα, τους μίσχους και τα κλαδιά των φυτών, γι αυτό προτιμήστε δέντρα και θάμνους με παχιά φύλλα, χνούδι, ή πυκνό φύλλωμα. Ένα αποτελεσματικό φυτικό ηχοπέτασμα βοηθάει όχι μόνο στη μείωση του θορύβου, αλλά λειτουργεί και ως φυσικό φίλτρο καθαρισμού της ατμόσφαιρας, ως προστασία από τους δυνατούς ανέμους, προσφέρει δροσιά και ομορφαίνει το περιβάλλον. Τέλος, εάν επιθυμείτε έλεγχο των θορύβων για όλη τη διάρκεια του έτους τα αειθαλή είδη είναι καταλληλότερα από τα φυλλοβόλα.

vegetation_in_house

Results

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο OikoTechnics

© 2014 OikoTechnics Institute
info@oikotechnics.org

Κεφαλληνίας 50, Α. Ηλιούπολη
Αθήνα 16342
Τηλ. 210-899-5623
Fax 210-899-6094