Αρχική σελίδα
PublicationsResearch ProjectsΦόρουμ

Research TopicsPublicationsNewsAbout OikoTechnicsContact


Ελληνικά

Γλωσσάρι τεχνικών όρων για ξυλουργικές επιχειρήσεις

Πολύγλωσσο λεξικό τεχνικών όρων για δασικές εργασίες

Τα δένδρα ως φυσικές μορφές είναι ευχάριστα στην όραση μας τόσο όταν είναι μεμονωμένα όσο και όταν είναι σε συνδενδρίες. Είναι ζωντανοί οργανισμοί και συνεχώς βρίσκονται σε εναλλαγή (φύλλωμα, ανθοφορία κτλ.). Ακόμη και δένδρα που δεν είναι υγιή αλλά έχουν μια χαρακτηριστική μορφή, μπορεί να είναι πολύτιμα μέλη μιας δενδροστοιχίας. Εκτός από τις μηχανικές χρήσεις των δέντρων, τη μείωση των θορύβων, τη ρύθμιση της ρύπανσης του αέρα υπάρχουν και άλλες χρήσεις στο αστικό περιβάλλον όπως οι αρχιτεκτονικές και οι αισθητικές χρήσεις.

Αρχιτεκτονικές χρήσεις

Τα δένδρα και οι θάμνοι προσφέρουν τη δική τους απαράμιλλη ομορφιά σε οποιαδήποτε θέση και γι' αυτό χρησιμοποιούνται και για αρχιτεκτονικούς σκοπούς. Επειδή όμως, όπως προαναφέραμε, είναι ζωντανοί οργανισμοί, η λειτουργικότητά τους κατά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό πρέπει να θεωρηθεί ως δυναμική και όχι στατική.

Με τη χρήση των δέντρων μπορούμε να περιφράξουμε, να περιορίσουμε, να τονίσουμε ή να διαρθρώσουμε εξωτερικούς χώρους. Δέντρα και θάμνοι πλαισιώνουν τη θέα, απαλύνουν τις αρχιτεκτονικές γραμμές, τονίζουν και συμπληρώνουν αρχιτεκτονικά στοιχεία, ενοποιούν αποκλίνοντα στοιχεία και εισάγουν μια κομψότητα και φυσικότητα στα αστικά τοπία. Επίσης δημιουργούν επιθυμητή αντίθεση με εναλλασσόμενες εικόνες. Συμπληρώνουν την εικόνα κτιρίων κάνοντας τα περισσότερο ελκυστικά.

Τέλος τα δέντρα μπορεί να καλύπτουν χώρους αισθητικά άσχημους όπως μάντρες, υποβαθμισμένες περιοχές, άχαρα βιομηχανικά κτίρια κτλ. Εδώ χρησιμοποιούνται πολύ πυκνές δενδροστοιχίες με πολύ ψηλά δένδρα. Προτιμώνται τα κωνοφόρα τα οποία παρέχουν διαρκή κάλυψη. Επίσης οι προσόψεις κτιρίων χαμηλής αισθητικής μπορεί να εξωραϊστούν με κάλυψη από αναρριχώμενα φυτά (κισσός, αγιόκλημα).

Αισθητικές χρήσεις

Τα δένδρα αποτελούν αισθητικά στοιχεία υψηλής αξίας και προσφέρουν πολλαπλές κοινωφελείς επιδράσεις: βελτιώνουν το τοπίο εντυπωσιάζοντας με τη μορφή τους ή με τη σκιά τους· το θρόισμα των φύλλων τους προσφέρει ακουστική απόλαυση καλύπτοντας τους θορύβους των πόλεων· αναδύουν ευχάριστες οσμές· και τέλος, αποτελούν δυναμικά στοιχεία προσδίδοντας διαφορετική εμφάνιση στο αστικό περιβάλλον με την αλλαγή των εποχών.

Four seasons

Results

Για περισσότερες πληροφορίες, επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο OikoTechnics

© 2014 OikoTechnics Institute
info@oikotechnics.org

50 Kefallenias St., A. Helioupolis
Athens 16342, Greece
Tel. ++30-210-899-5623
Fax ++30-210-899-6094